Plavání miminek a masáže. Nechte se inspirovat expertkou i maminkou

Reklama 20.  7.  2018
V druhém dílu našeho mini plaveckého seriálu #huradovody se společně s MUDr. Pavlou Loudovou podíváme už s trochu staršími dětmi do bazénu a nezapomeneme ani na příjemnou masáž.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Seriál jsme připravili společně s jednorázovými plenkovými kalhotkami Pampers Splashers na plavání, které pomáhají dětičkám užít si ničím nerušené dovádění ve vodě a navíc podporují i správný psychomotorický vývoj miminek. 

Plavání stejně jako masáže přispívají ke správnému psychomotorickému vývoji miminka a pomáhají k jeho uvolnění a relaxaci. Pomocí doteků může maminka předávat svému děťátku lásku, utužovat s ním svůj krásný vztah a celkově tak harmonizovat jeho přirozený vývoj. V prvním videu se zaměříme na plavání, které miminku pomáhá rozvíjet sociální dovednosti a jeho adaptaci v kolektivu a stejně tak má pozitivní vliv na vztah maminka – dítě.

„Plavání přináší radost, a umožňuje rozvíjet důvěru mezi maminkou a děťátkem v průběhu nácviku určitých dovedností, kdy děťátko rodiči důvěřuje, že jej nenechá pod vodou, že mu nebude ublíženo“, říká MUDr. Pavla Loudová, ředitelka plavecké školičky AquaBella v Poděbradech.

Plavání miminek jako pozitivní a žádoucí aktivita

Inspirujte se společně s maminkami z AquaBelly v Poděbradech, co všechno můžete zažít s vaším miláčkem v bazénu:

Plavání je pohyb, na který jsme v prvních měsících života přirozeně zvyklí. „Po devět měsíců bylo miminko u maminky v bříšku a díky vodě ho vrátíme do polohy, kdy mu bylo příjemně. Plavání samotné výrazně zlepšuje kondici a pomáhá miminku udržovat rovnováhu ještě předtím, než začne chodit. Pohyb ve vodě uvolňuje napětí svalů a zároveň je posiluje, aniž by docházelo k zatížení kosterního systému. Rozšiřuje rozsah pohybů miminka a v prvních měsících má stejně tak pozitivní účinky na krevní oběh a vývoj dýchacího a nervového systému“, pokračuje MUDr. Pavla Loudová.

A co dětičky v bazénu čeká?Děťátka se seznámí formou hry se základními plaveckými dovednostmi jako je lokomoce po bazénu, splývavé polohy a pozvolným nácvikem dětičky přechází k zahájení výuky plaveckých stylů. Vše je formou  zábavné hry,  lekce jsou plné básniček, písniček, hříček a dětičky si to opravdu užívají“, říká MUDr. Pavla Loudová.

Používejte plenkové kalhotky na plavání

V prostorách bazénu je potřeba zajistit, aby voda byla chráněna před případnou nehodou. Pro tyto účely jsou dostupné nové plenkové kalhotky na plavání Pampers Splashers, se kterými mají v plavecké školičce AquaBella v Poděbradech dobré zkušenosti. „Maminky přichází s děťátkem do prostor bazénu a musí zajistit, aby voda byla chráněna před případnou nehodou buď speciálními plavečkami či plaveckými  plenkami. Výhoda Pampers Splashers je v tom, že jednorázová plenka Pampers Splashers se natahuje jako kalhotky a jistí oblast kolem nožiček. Kdyby mělo miminko nehodou, tak přes plenky nic neproteče a voda v bazénu se neznečistí“. doporučuje MUDr. Pavla Loudová.

Pampers Splashers mají jako jediné po celém obvodu pružný pas, díky kterému miminku padnou jako skutečné plavky. Na rozdíl od běžných plenek ve vodě nenasáknou a díky dvojitému lemu proti protečení nabízí ve vodě spolehlivou ochranu. Maminka tak může s miminkem nerušeně provozovat všechny vodní aktivity, aniž by měla obavy z případné nehody.

Masáže miminek jsou velmi důležité

Bloggerka Lenka @lukynkovalenicka spolu se svými synem Jonáškem při masáži po vaničce:

Po sportovním výkonu ve vaničkách nebo bazénu je na řadě i zasloužená masáž. Miminko můžeme začít masírovat ihned po narození jemným hlazením. Po odhojení pupíčku můžeme přejít na systematické tahy. „Maminky často nevědí, jak silně miminko masírovat. Vždy je potřeba zdůraznit, že masáž miminka je vlastně forma hlazení, kdy respektujeme potřeby svého děťátka“, vysvětluje MUDr. Pavla Loudová. Vždy bychom měli masírovat své děťátko v klidném příjemném prostředí, kde bychom neměli být ničím rušeni. K masážím používáme přírodní oleje a starším dětem můžeme přidat do základního oleje i několik kapek bylinné esence. „Já s oblibou používám levandulový extrakt, který miminko dokáže hezky zklidnit, a masážní olej krásně provoní.“  doplňuje MUDr. Pavla Loudová.

Po celou dobu masáže by maminka měla na své miminko příjemným hlasem hovořit. „Celou masáž můžeme provázet slovními hříčkami, můžeme miminku broukat či zpívat písničky. Maminka by měla být klidná a uvolněná. V průběhu masáže se mamince může stát, že miminko určitou část masáže odmítne. Nic není špatně. Musíme vždy  respektovat aktuální náladu a rozpoložení děťátka “, radí MUDr. Pavla Loudová. Během masáže nic neděláme násilím a postupujeme systematicky, abychom miminku promasírovali postupně celé tělíčko.

Masáž začínáme tím, že dáme miminku přivonět k našim dlaním, ve kterých jsme si ohřáli masážní olej. U dolních končetin vycházíme od kyčelních kloubů směrem k ploskám nožiček, u ručiček zase vycházíme z oblasti ramenního kloubu a masírujeme celou horní končetinu až po konečky prstů. U bříška musíme respektovat průběh tračníku, takže celá masáž probíhá po směru hodinových ručiček tak, jak trávenina prochází tračníkem.  Masáží bříška  aktivujeme některé reflexní zóny a miminku můžeme odpomoci od břišních  potíží.

Rozhovor s maminkou

Ve videích se můžete setkat s bloggerkou Lenkou @lukynkovalenicka, která se svým synem Jonáškem absolvovala všechny aktivity a zároveň jsme jí položili pár otázek.

  • Lenko, ve videích, které jste připravila společně s Pampers Splashers a plaveckou školičkou AquaBella v Poděbradech jste se s Jonáškem dozvěděli něco o správné manipulaci s miminkem, vyzkoušeli jste vaničky i masáže. Jonášek se na všech záběrech tváří velmi spokojeně. Jak jste si oba celé natáčení užívali a co Vás osobně nejvíce zaujalo?

Musím říct, že nevím, kdo z nás si celé odpoledne užíval víc. Jonášek házel celou dobu na všechny jeden úsměv za druhým a já byla moc šťastná a zároveň pyšná. Díky tomuto super zážitku se nebojím jít s Jonym ani do bazénu, protože už vím, že se vody nebojí a miluje ji. Co se týká masáží, tak ty bych doporučila všem. Masírujeme každý večer po koupeli, malý si libuje a také mu dost pomohly s bolestmi bříška.

  • Podle MUDr. Pavly Loudové z plavecké školičky AquaBella v Poděbradech mají některé maminky obavy, že miminku mohou při těchto aktivitách ublížit. Týkaly se tyto obavy i Vás?

Tohle se mi na štěstí vyhnulo, ani na chvíli jsem neměla strach. Věděla jsem, že jsme v dobrých rukou, viděla jsem Jonáškovi reakce a hlavně jsem byla celou dobu u něj.

  • Maminky dělají některé z těchto aktivit přirozeně. Ať už se jedná o manipulaci s miminkem nebo nejrůznější masáže miminka. Dozvěděla jste se něco nového?

Byla to naše první zkušenost s vaničkami, ale masírovali jsme již před tím. S lekcí od paní doktorky však byla masáž doladěná k dokonalosti. Přijde mi fajn se o těchto věcech pobavit s expertkou a ujistit se, že masírujeme správně, byla jsem si jistější a cítila jsem se i líp.

  • Všechny tyto aktivity mají podle MUDr. Pavly Loudové pozitivní vliv na správný psychomotorický vývoj miminka a co je důležitější,  pomáhají upevňovat krásný vztah, který maminka i tatínek se svým děťátkem mají. Která z těchto aktivit se Vám líbila nejvíce a plánujete v některé pokračovat?

Z vaniček jsem byla naprosto unešená a budeme v září pokračovat už ve velkém bazénu. Škoda, že paní doktorka Loudová nevede lekce v Praze, hned bychom měli jasno, kam chodit. Její přístup byl více než perfektní.

  • Doporučila byste některou z aktivit, kterou jste s Jonáškem vyzkoušela v Poděbradech i ostatním maminkám? Je něco na co by se měly podle Vás připravit?

Na tento bod jsem vlastně již odpověděla v minulé otázce, ale pokud vás zajímá více o plavání miminek, co je k němu potřeba, kdy a kde začít koukněte na můj blog thesaladbyleni.cz, kde je přímo tomuto věnovaný článek. Chystám také testování nových jednorázových kalhotkových plenek Pampers Splashers na plavání, které jsme měli poprvé v AquaBelle a vzali jsme si je i na víkend. Ráda vás uvidím i na mém Instagramu @lukynkovalenicka, budu se na vás těšit!

Na samotný závěr ještě soutěž! Sledujte Pampers na Facebooku, protože si pro vás a vaše nejmenší miláčky připravili prázdninovou soutěž o krásné ceny. Její vyhlášení je plánováno samozřejmě ještě během července, tak buďte pozorné! #huradovody

Video