[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Britská herečka a stand-up komička Tiffany Stevenson se na Twitteru podělila o svůj zážitek z kavárny. Byla svědkem podle svých slov neuvěřitelné situace, kdy barista odmítl připravit těhotné ženě její oblíbené karamelové macchiato. Zeptal se jí, zda si ho přeje ve variantě bez kofeinu, a když dotyčná nastávající maminka odpověděla, že nikoli, reagoval slovy: „Ne, to nepůjde, protože kofein škodí vašemu dítěti.“ Manažer kavárny se později k incidentu vyjádřil ve smyslu, že herečka, jako nezúčastněný náhodný návštěvník, celou situaci špatně pochopila, a způsobila tak nepříjemné nedorozumění. Podle jeho slov má barista za úkol „seznámit zákazníky s jednotlivými druhy nápojů, upozornit je na ingredience nebo případné alergeny, které obsahují, a pomoci jim tak při rozhodování, co si mají objednat“.
„Podobné reakce nejsou ničím výjimečným, i já si ze svých těhotenství pamatuji na několik podobných konfrontací. Stále jde o ožehavé téma a všude se najdou lidé, kteří se na maminku v očekávání, popíjející kávu, dívají skrz prsty. Když jsem čekala své syny, každé ráno jsem se těšila na oblíbené krémové latté. Časem mě už nepřekvapovalo, když se barista v kavárně na mě podezíravě podíval a zeptal se: „Bez kofeinu, že?“ „Ne, pravou prosím. Potřebuji se po ránu nabít energií, je to můj malý rituál.“ Abychom ale byli spravedliví k podobným nedůvěřivcům a striktním odpůrcům, je potřeba říct, že kolem konzumace kávy, a tedy kofeinu, v těhotenství a při kojení panuje stále řada nejasností a nepřesností,“ říká pediatrička Dr. Tanya Altmann.
Kofein se v těhotenství nedoporučuje, jde o stimulant, který se přes placentu dostane i k plodu v děloze. Neznamená to ale, že pokud máte chuť na šálek kvalitní kávy (případně vás trápí nízký tlak nebo závratě a potřebujete „probrat k životu“), musíte si ho striktně odepřít. Platí tu ale, jako všude jinde, že všeho s mírou. Rozumné pití kávy miminku neublíží. Jenže co znamená rozumné množství? Kofein v malém množství neuškodí a vyvíjející se plod neohrozí, lékaři uklidňují, že nemá vliv na riziko spontánního potratu nebo předčasného porodu. Podle Evropské agentury pro bezpečnost potravin je za bezpečný limit považováno 200 mg kofeinu za den. Což odpovídá jednomu až dvěma šálkům středně silné kávy. Podle odborníků je jeden šálek kvalitního espressa nebo cappuccina dokonce lepší volbou než káva instantní (jde z velké míry o „chemicky“ upravený produkt) nebo bezkofeinové náhražky. „Těhotným ženám a kojícím maminkám s klidným svědomím říkám, že jeden šálek kávy za den je úplně v pořádku a mohou si ho bez výčitek dopřát. Varuji ale, ať nezapomínají, že kofein obsahují i jiné potraviny, třeba černý čaj, kakao a čokoláda, některé limonády a podobně, takže by si měly hlídat celkový příjem kofeinu v jídelníčku. Zároveň je dobré obohatit stravu o vápník, kyselinu listovou, omega mastné kyseliny a další vitaminy a minerály,“ uvádí Dr. Altmann.
Kofein obsažený v kávě přechází do mateřského mléka. Dostane se do něj sice jen zhruba jedno procento z celkového zkonzumovaného množství, i tak jde ale o zátěž pro nevyzrálý organismus kojence. Miminka nezpracovávají a neodbourávají kofein stejně rychle jako dospělí (zatímco v organismu dospělého zůstává čtyři až sedm hodin, v případě kojence pak 72 až 120 hodin), protože jejich ledviny a játra nejsou ještě dostatečně vyvinuty. Proto i relativně malé množství kofeinu v mateřském mléce představuje potenciální riziko pro zdravý vývoj. Někteří kojenci mohou trpět poruchami spánku, neklidem a podrážděností, objevit se může také zrychlený srdeční tep. Za bezpečné množství považují lékaři maximálně 300 mg kofeinu denně (což odpovídá dvěma až třem šálkům kávy). Zkuste svou chuť na lahodnou voňavou „vzpruhu“ ovládnout a plánujte si kávové pauzy s ohledem na kojení. Nejlepší je dát si ji vzápětí po kojení, do dalšího krmení se velká část kofeinu odbourá a do mléka se ho dostane menší množství.