Maminka.czPorod

Matka rodila na zahradě, kde si hrály děti. Porod natočila a zveřejnila

kog 13.  5.  2020
Maminka Sarah Schmid z Německa rozhodně nemá žádné zábrany. Svůj šestý porod se rozhodla natočit na kameru a sdílet na sociálních sítích. Odehrával se v létě 2018 doma, na zahradě mezi dětskou skluzavkou a trampolínou. Kolem rodící ženy se dokonce motaly děti.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Všechny děti osmatřicetileté Sarah z německého Halle – Johanna (13), Jonathon (12), Emanuel (10), Elisabeth (8), Konstantin (5) a Kiran (3) – se narodily "přírodně", tedy mimo porodnici. Rodila v obývacím pokoji, v přírodě, v lese a na podobných místech. Pouze u prvního porodu jí asistovala dula, pak už asistenci nepotřebovala. Jinak tomu nebylo ani u šestého potomka, který se narodil v létě 2018 na zahradě hned vedle dětského hřiště. 

Tentokrát se ale Sarah rozhodla pro celkem neobvyklou věc: Celý porod natočila a sdílela ho na Youtube, kde také publikuje celou řadu dalších příspěvků. Video má zhruba půl hodiny a za rok ho vidělo téměř 1,4 milionu lidí.

Porod jste nikdy neviděli tak zblízka! Šokuje vás brácha v porodním bazénku?

Jak už tomu tak bývá, někteří ji obdivují, jiní za její postup kritizují. "Někteří lidé jsou nadšení, další tvrdí, že je to ta nejhloupější věc, jakou jsem mohla udělat," řekla Sarah serveru DailyMail.co.uk.

A proč se vlastně rozhodla sdílet své zkušenosti z domácího porodu? "Je to ta nejpřirozenější věc na světě. Nemyslím si, že je to nějak divné. Dříve dívky sledovaly, jak rodí jejich matky, aby věděly, jaké to je. Nyní je tato šance velmi malá," vysvětlila Sarah. To, že zveřejnila video, dává prý možnost lidem vidět zázrak zrození bez nějakého zásahu. "A to je velmi vzácné," dodává. 

V případě posledního porodu se jí ale nepodařilo chytit miminko do náručí a na záběru je vidět, jak tvrdě dopadne na zem. Naštěstí se mu nic nestalo. Na následujících záběrech už ho šťastná maminka kojí. 

O tom, že nechce rodit v porodnici, se Sarah rozhodla, když studovala na lékařku a viděla nemocniční praxi. "Pomyslela jsem si tehdy: ‚Tohle nedokážu, není to vůbec příjemné.‘ V nemocnici je to stresující," říká tahle svérázná Němka, která by během porodu nikdy neužila tišící léky.

Domácí porody rozdělují společnost i u nás. Někteří včetně lékařů je odsuzují, že je to zbytečný hazard se zdravím. Jiní argumentují tím, že nemocnice ženu často stresuje, a to vede k zbytečným zásahům. Co myslíte vy? 

Jak rodit, když nechcete vleže? Každá porodní poloha má svou funkci
Témata: Porod, Novorozenec, Miminko, Dítě je na světě, Od těhotenství k porodu, Matka, Domácí porod, porodní poloha, Obývací pokoj, Emanuel, Zbytečný hazard, Konstantin, Nať, Celý porod, Elisa, Sociální síť, Johann, Dětské hřiště, Trampolína, Německo, První porod, Halle, Zbytečný zásah, Milión lidí, Poslední porod