Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Jak ostříhat děti, když se nedostanete do kadeřnictví? Tyhle triky fungují!

Simona Procházková 14.  5.  2020
Nevidí přes ofinu, do knížek i na vás mžourají skrze přerostlé licousy a nutně už potřebují zásah kadeřníka. Co s tím, když se už na zarostlé ratolesti nemůžete dívat? Vzít do ruky nůžky? Jak na to na webu radí vlasová stylistka a kadeřnice celebrit Michelle Clevelandová.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nejen zavřené školy, školky a obchody nám komplikují život. Po více než měsíci velké sociální izolace a přísných restriktivních opatření jste už zcela jistě zjistili, jak nepostradatelné jsou (kromě jiného) kadeřnické služby. Jak velkým přepychem může být to, co jsme dosud považovali za samozřejmost!

Jistě, hlavními současnými tématy ve většině rodin v mnoha zemích jsou obavy o zdraví své a svých blízkých, stres a strach ze ztráty zaměstnání a nečekané trable spojené s domácím vyučováním dětí, takže luxus přemýšlet o účesu nebo bádat nad tím, zda nejsou vlasy náhodou příliš suché nebo roztřepené, si dovolí jen málokdo.

Stříhání dětí doma: Zaručený návod

V případě ratolestí je to ale něco úplně jiného. Přerostlé „háro“, které padá do očí a navíc se pod ním dost potí hlava, začne brzy rozčilovat jak samotné děti, tak rodiče. „Odhodlat se poprvé vlastnoručně ostříhat své dítě může být hodně stresující. Pokud už ale není zbytí, nenechte se zastrašit, a i když byste to za jiné situace stoprocentně nedělali, pusťte se do toho,“ říká Michelle Clevelandová.

Přestaňte nám říkat, ať jsme vděční, že můžeme být s dětmi doma!

Nůžky do ruky…

Bezkonkurenčně největší chybou, které se podle Michelle rodiče při pokusech o sestřih svých dětí dopouštějí, je, že se zaměřují jen a pouze na zkrácení délky vlasů, bez ohledu na cokoli dalšího. Prostě vezmou nůžky a začnou stříhat.

Neuvědomují si, že při práci musí brát v úvahu takové faktory, jako je tvar a zaoblení lebky, výška čela, tvar a silueta hlavy, stejně tak je důležitý směr, ve kterém vlasy rostou a „leží“ na hlavě. „Nutností jsou kvalitní nůžky. Je jasné, že zdaleka ne každý má doma profesionální kadeřnické nůžky, použijte tedy jiné (dobře poslouží třeba ty na šití, případně i školní na papír), vždy ale rovné a velmi ostré. Je to potřeba zejména při stříhání ratolesti s jemnými vlasy, které neodpustí žádnou chybu a je na nich hodně vidět jakákoli nedokonalost,“ zdůrazňuje Michelle.

Ikonické účesy, které ženy milovaly a kadeřnice nesnášely

Před samotným stříháním je dobré použít kondicionér, nejlépe bezoplachový ve spreji, postříkat jím vlasy po celé délce a rozčesat (nebudou se pod hřebenem cuchat). A pozor, vlasy stříhejte výhradně mokré. Lépe tak uvidíte, jak splývají, a střih bude přesnější. V rozprašovači mějte po ruce vodu, kterou můžete postupně během práce případně schnoucí vlasy zvlhčovat.

Jak často stříhat miminka a batolata? A budou mít pak hustší vlasy?

Sestřih mašinkou snadno a rychle?

Zejména pro kluky jde o ideální a rychlý způsob. A na rozdíl od nůžek, tady se „jede“ nasucho! Elektrický strojek nebo zastřihovač dokáže během chvilky na hlavě téměř zázraky. Chce to ale určitý cvik a praxi. Pokud máte se střihacím strojkem tu čest vůbec poprvé, postupujte velmi opatrně. Zpravidla má taková „mašinka“ několik nástavců, ze kterých volíte ten nejvhodnější. Nerezové čepele se dají nastavit na minimální nebo maximální délku střihu. Používají se pohodlně, díky ergonomické rukojeti se dobře drží.

„Než začnete zastřihovač používat, musíte dobře pochopit mechanismus jeho práce. Pokud nosí dítko vlasy raději trochu delší než „na ježka“, použijte potřebný nástavec nebo nastavte délku čepele na vyšší číslo. Pamatujte, že jakmile jednou „přejedete“ po hlavě, není návratu. A když to pokazíte, nezbývá pak, než počkat pár týdnů, až vlasy zase dorostou, protože profesionální kadeřnice i holiči budou mít ještě minimálně měsíc své salony zavřené,“ varuje Michelle.

Letní tábory: Hned v červenci, až v srpnu, vůbec? Takhle to teď vypadá

Jak na vlnité a kudrnaté vlasy?

Na internetu najdete celou řadu profesionálních tipů a praktických videonávodů, jak si poradit se zvlněnými nepoddajnými kučerami nebo nezkrotnými kudrnami. Tady už jde o „vyšší dívčí“ v oblasti kadeřnického umění, takže je jasné, že momentálně není zrovna ideální doba na experimenty s nejistým výsledkem.

Jak často stříhat miminka a batolata? A budou mít pak hustší vlasy?

„Pokud nemáte se stříháním žádnou zkušenost, odložte to a vyčkejte na odborníka. Největší noční můrou každého profesionálního kadeřníka je, že mu přijde klient, jehož účesu a střihu věnoval spoustu práce a úsilí, s tím, že si vlasy laicky zastřihnul sám nebo nedej bože rovnou chemicky odbarvil. Doporučuji neexperimentovat, pokud se na to necítíte. A upřímně, koho teď zajímá, jak vypadají vaše děti, když stejně většinu času sedí doma? Na rozdíl od nás, dospělých, kteří máme během home office takřka denně nejrůznější online porady a videokonference a musíme chodit do obchodů na nákup, oni nepotřebují vypadat reprezentativně. Nikdo neřeší, jestli mají zacuchané hnízdo nebo patku až k uchu, díky které jim není vidět půlka obličeje. Při chatování se spolužáky jim to určitě nevadí,“ směje se Michelle.

Kdy se otevřou základní školy, kolik dětí se do nich vejde a jak bude vypadat vyučování?
Jak žádat o ošetřovné za duben: OSVČ mohou využít on line formulář

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Koronavirus, Děti, Péče o dítě a jeho výchova, Rodina a vy, Rodiče, Vlasy, Mašinka, Internet, Kadeř, Rukojeť, Stříhání, Přepych, Půlka, Michell, Kadeřník, Kadeřnice, Michelle, Kučera, Nůžky, Kondicionér, Háro, Home office, Ratolest, Kadeřnictví, Hnízdo