Maminka.czDěti

Soukromá škola: Je pro vaše dítě to pravé?

Reklama 12.  5.  2020
Státní školství má konkurenta v podobě soukromých škol a školek, kterých v ČR stále přibývá. Rodiče žáků těchto škol si pochvalují zejména přístup k výuce, neobvyklé metody nebo individuální vzdělávání. Jak fungují soukromé školy?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Školné za služby navíc

Soukromé školy mívají různě vysoké školné – vyplatí se s ním předem počítat a dlouhodobě si na něj uspořit. Pokud ale našetřeno nemáte, může vám pomoci bankovní úvěr nebo nebankovní půjčka. Za navštěvování soukromé školy platí žákovi rodiče většinou desítky tisíc korun za rok. Za vynaložené peníze by školy měly mít nějakou přidanou hodnotu, která jejich žákům nabídne lepší možnosti uplatnění než školy státní. Zatímco v zahraničí jsou soukromé školky a školy obvyklým způsobem vzdělávání, v Česku mají stále pro někoho punc elitářství.

Soukromý sektor vzdělávání funguje na všech úrovních výuky – existují soukromé jesle, školky, základní, střední i vysoké školy. První soukromá vzdělávací zařízení se v ČR začala objevovat v devadesátých letech. Některá z nich fungují dodnes a mohou se pochlubit lety zkušeností. Jiné školy naopak fungují jen krátce a nabízejí alternativní a moderní přístupy k výuce.

Rodinný přístup a individuální vzdělávání

V soukromé škole bude mít vaše dítě trošku jiný režim než ve škole státní. Ve třídách bývá méně žáků (obvykle do 15 školáků), učitelé jsou k nim i k rodičům vstřícnější a děti některých škol dokonce do školy vozí speciální autobus. Kromě toho mají děti rozšířenou výuku vybraných předmětů již od první třídy (nejčastěji cizí jazyky). Školy mohou nabízet i družinu nebo školy v přírodě, zájezdy do zahraničí a další poznávací výlety či mezinárodní studijní pobyty.

Největší předností soukromých škol je výuka přizpůsobená potřebám žáků a rodinný přístup. Individuální přístup se někdy projevuje i tykáním mezi dětmi a učiteli, detailními informacemi o výuce pro rodiče online i alternativním přístupem k vyučování. Nemyslete si, že za školné má dítě finální zkoušky nebo maturitu v kapse – režim na soukromých školách může být, co se týče požadovaných znalostí, i mnohem přísnější než na státní škole.

Pro jaké žáky se soukromá škola hodí?

Pokud máte dítě, které má jasnou zálibu v určitém oboru, může být soukromá škola s rozšířenou výukou v tomto odvětví nejlepší volbou. Soukromé školství se hodí i pro nadané děti, které se mohou díky individuálnímu systému naučit ještě více. Škola s rozšířenou výukou jazyků se zase hodí pro děti s rodiči pocházejícími ze zahraničí nebo pro budoucí cestovatele.

Školu si předem otipujte

Až budete soukromou školu vybírat, určitě si předem najděte co nejvíce informací na internetu. Zaměřte se i na recenze ostatních rodičů a případně si ve škole domluvte informační schůzku. Nepodceňujte návštěvu během dne otevřených dveří a samozřejmě vše konzultujte i se svým potomkem, který bude školu případně navštěvovat.

Témata: Děti