Maminka.czCísařský řez

Po císaři dávají lékaři dětem cumlat tampon z vaginy matky. Proč?

redakce 2.  7.  2020
Císařský řez znamená velký zásah do těla matky a zároveň nejrizikovější způsob, jak přicházejí děti na svět. Měl by se indikovat jen tam, kde je to nezbytně nutné! Od roku 2000 se počet císařských řezů více než zdvojnásobil. Proč?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kritici nadužívání císařských řezů upozorňují na fakt, že pokud dítě neprojde porodními cestami, nedojde k němu k takzvanému osídlení bakteriemi matky. To podle některých studií může mít za výsledek vyšší pravděpodobnost výskytu astmatu nebo autoimunitních nemocí.

"My můžeme udělat to, že před císařským řezem zavedeme ženě do pochvy tampón, který se pak na operačním sále odstraní a po porodu se tím tampónem dítěti potře nos, potřou ústa, některá pracoviště dávají ten tampón cumlat dítěti. A tím se usnadní nebo napodobí kolonizace dítěte mikroorganismy matky," říká přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Nemocnice Na Bulovce Michal Zikán.

Gynekolog zároveň přiznává, že počty provedených císařských řezů v České republice mají k ideálu daleko. Vysoká čísla císařů souvisí i s vyšším průměrným věkem rodiček nebo i s tím, že díky umělému oplodnění otěhotní i ženy s různými gynekologickými potížemi. 

Adéla Klingohrová, spoluautorka tohoto dílu a žena autora pořadu Dělníci života na Mall.tv, rodila kvůli porodním komplikacím  císařským řezem dvakrát. V reportáži sleduje její cestu do porodnice, porod druhé dcery obávanou metodou i následných pět dní v nemocnici na takzvaném rodinném pokoji.

Jaká jsou rizika "císaře" a proč se jejich počet za posledních pár let více než zdvojnásobil? Jak se vyrovnat z riziky tohoto způsobu porodu? A může být takto vedený porod a následný pobyt v nemocnici hezký zážitek? To je jen několik z mála otázek, na které hledá odpověď tato dokumentární reportáž.

Nepohodla se s porodní asistentkou, manžel zůstal na domácí porod sám
Témata: Video, Porod, Novorozenec, Miminko, Císařský řez, Dělníci života, Matka, Adéla Klingohrová, Česká republika, Tampon, DAV, Bakterie, Nemocnice, Tampón, Michal Zikán, Nemocnice na Bulovce, Reportáž, Tělo matky, Autor pořadu, Dělník života na Mall, Zikán